Uusi liikennevakuutuslaki voimaan 1.6. alkaen. Lue mikä muuttuu.

Liikennevakuutuskeskus tiedotti 2. toukokuuta 2024 uudesta liikennevakuutuslaista, joka astuu voimaan 1. kesäkuuta 2024. Lain tavoitteena on laajentaa liikennevakuuttamisvelvollisuus kattamaan useammat ajoneuvotyypit.

Uuden lain mukaisesti moottorilla kulkevat laitteet, jotka painavat yli 25 kg tai kulkevat yli 25 km/h täytyy vastedes vakuuttaa, jos ne ovat käytössä. Luvuista muodostuu helposti muistettava 25-sääntö. Tämä kattaa muun muassa sähköskootterit, senioriskootterit ja vuokrakäytössä olevat sähköpotkulaudat.

Uudessa laissa ovat poissuljettuina sähköavusteiset polkupyörät, joiden moottoriavustus loppuu, kun sen nopeus ylittää 25 km/h ja moottorin teho on korkeintaan 250 W. Vakuutusta ei myöskään tarvitse ottaa sellaisille ajoneuvoille, kuten traktoreille, moottorityökoneille, tai perävaunuille, joita ei tarvitse rekisteröidä. Tarkemman lain soveltamisalan ja poikkeukset löydät helposti liikennevakuutuslaista.

Jos ajoneuvo on säilytyksessä, sitä ei tarvitse vakuuttaa. Heti kun se otetaan käyttöön, sen pitää olla vakuutettuna.

Ilman vakuutusta on laitonta ajaa

1.6. alkaen vakuuttamattomalla ajoneuvolla, joka kulkee yli 25 km/h tai painaa yli 25 kg ei saa ajaa liikenteessä. Jos ajat vakuuttamattomalla ajoneuvolla, ja joudut onnettomuustilanteeseen, saatat jäädä ilman korvauksia. Lisäksi voit joutua maksamaan vakuuttamattomuusmaksun.

Ajoneuvon vakuutuksen voi ostaa mistä tahansa vakuutusyhtiöstä.

Liikennevakuutuslain ansiosta, kaikkien eri yhtiöiden myymien vakuutusten sisältö on samanlainen. Voit siis ostaa vakuutuksen mistä tahansa niitä myyvästä vakuutusyhtiöstä.

Jos tuot ajoneuvon jostain muusta ETA-alueen valtiosta, voit päättää haluatko vakuuttaa ajoneuvon maassa, jossa se on rekisteröity, vai Suomessa.

Lue lisää lakimuutoksesta Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta tai Finlexistä.

Siirtoluvan tai siirtoliikennevakuutuksen saat helposti DEKRAlta.

Jos tarvitset rekisteröintivelvollisuuden piirissä olevaan ajoneuvoon siirtolupaa ja vakuutusta siirron ajaksi, saat ostettua ne helposti DEKRAlta. Siirtoluvan myöntämisen edellytyksenä on mm. ajoneuvon yksilöintiä varten annettu valmistenumero, joka tulee kirjata lupaan. Näin ollen siirtolupaa tai –vakuutusta ei tule täysin rinnastaa uuden liikennevakuutuslain mukaisiin vakuutuksiin, eikä siirtolupaa voi myöntää esim. yksilöimättömään sähköpotkulautaan.

Lisätietoa voit kysyä asiakaspalvelustamme 0207 959 890, vakuutusyhtiöstäsi tai siirtovakuutuksen myöntäjänä toimivasta Liikennevakuutuskeskuksesta.

Hinnat:

Siirtolupa: 15€
Siirtoliikennevakuutus: 20€
Siirtoliikennevakuutuksen lisäpäivät: 12€

Ajankohtaista

Akkutestiin soveltuvat automallit

Soveltuuko sähköautosi akkutestiimme? Lisäämme jatkuvasti uusia sähköauto- ja plug-in hybridi-malleja testattavien automallien luetteloomme.

Katsastuksen hyödyt turvallisuudelle ja ympäristölle

Auton katsastaminen säännöllisesti on ympäristö- ja liikenneturvallisuusteko