Näin valmistaudut katsastukseen

Tärkeimmät asiat, jotka on tarkastettava ennen katsastusta

Miten voit varmistaa, että autosi läpäisee katsastuksen ensimmäisellä kerralla? Valmistaudu katsastukseen tehokkaasti seuraamalla vinkkejämme. Kerromme katsastusvaatimuksista ja ajoneuvon keskeisistä tarkistettavista osista. Huollattamalla autosi säännöllisesti, korjaamalla mahdolliset viat ennen katsastusta sekä pitämällä huolta valaistuksesta, renkaista ja jarruista pääset jo pitkälle.

Rekisterikilvet

Ensimmäinen asia, joka tulee tarkistaa ennen katsastusasemalle saapumista, on rekisterikilvet. Varmista, että ne ovat kiinnitetty kunnolla ja että ne ovat hyvässä kunnossa, puhtaat ja luettavissa. Jos mahdollista, ota ajoneuvosi rekisteröintitodistus mukaasi.

Ohjausjärjestelmä

Hyvässä kunnossa oleva ohjausjärjestelmä mahdollistaa ajoneuvon paremman käsittelyn ja hallinnan erityisesti hätätilanteessa. Tarkasta, ettei ohjausjärjestelmässä ole liiallista välystä ja että ohjaus on herkkä. Jos ajoneuvo puoltaa itseään kaistalla, se voi viitata ohjauskulmien virheelliseen asentoon.

Ajovalot

Kiinnitä erityistä huomiota ajovalojen oikeaan suuntaukseen, jotta sinä ja muut tienkäyttäjät näette paremmin. Tarkasta, että kaikki valot, myös vilkut, toimivat oikein ja ovat hyvässä kunnossa. Tarkasta vetoauton ja perävaunun väliset sähkökytkennät ja että valot toimivat.

Näkyvyys

Näkyvyys tarkoittaa kykyä nähdä kaikissa keliolosuhteissa. Varmista, että tuulilasi, erityisesti kuljettajan näkökenttä, ja muut ikkunat eivät ole vaurioituneet. Tarkasta, että tuulilasin pyyhkimet ja huuriteenpoistojärjestelmä toimivat ja ovat hyvässä kunnossa. Tarkasta, että tausta- ja sivupeilit on säädetty huolella, hyvässä kunnossa ja säädettävissä.

Renkaat

Renkailla on suuri vaikutus jarrutuskykyyn ja ohjattavuuteen. Samalla akselilla olevien renkaiden on oltava samaa tyyppiä, joilla on sama rakenne ja mitat. Tarkasta renkaiden kunto ja paine. Renkaat on vaihdettava, jos ne ovat kuluneet tai vaurioituneet. Varmista, että mikään pyörän muttereista tai pulteista ei puutu ja että vanteet eivät ole kierrot tai murtuneet.

Polttoaine- ja öljyvuodot

Varmista, ettei polttoaine- tai öljyvuotoja ole, tarkkailemalla parkkipaikkaasi mahdollisten vuotojen varalta. Varmista, että pakoputki ei aiheuta epätavallista tai sääntöjen vastaista melua. Tarkista, että pakoputki on kunnolla kiinni eikä vuoda.

Jarrut

Jarrut ovat kaikkein tärkeimmät turvallisuuden kannalta. Suosittelemme, että tarkastutat ajoneuvosi asiantuntijalla, jos huomaat jonkin näistä oireista:

  • Kirskuvat, vinkuvat tai rahisevat äänet jarruttaessa.
  • Epätasainen tai täristävä jarrutus voi tarkoittaa kuluneita levyjä tai rumpuja, jotka voivat puoltaa vasemmalle tai oikealle.
  • Kuluneet tai vuotavat jarruletkut.
  • Varmista, että jarrujen merkkivalo ei palaa jatkuvasti.
  • Tarkasta, toimiiko käsijarru oikein, jarrupolkimen liiallinen liike tai vaikeudet pysäyttää ajoneuvo.

Ajoneuvon korin viat

Ajoneuvon korin viat voivat olla vaarallisia. Varmista, ettei korissa ole teräviä tai ulkonevia osia, jotka voivat aiheuttaa loukkaantumisia. Varmista, että ovet, tavaratila ja konepelti avautuvat ja sulkeutuvat kunnolla. Tarkasta ajoneuvon runko ja alusta liiallisen korroosion varalta.

Istuimet ja turvavyöt

Istuinten pitää olla hyvässä kunnossa. Suosittelemme poistamaan lasten istuimet katsastuksen ajaksi. Varmista, että kuljettajan istuin on turvallisessa kunnossa. Tarkasta, että turvavyöt toimivat ja on hyvässä kunnossa myös takaistuimilla. Varmista, ettei turvavyöt ole rispaantuneet tai vaurioituneet ja lukitus sekä säädöt toimivat. Tarkasta äänimerkin toiminta ja luvattoman käytön estävät laitteet. Varmista varoituskolmio ja muut suositellut turvallisuusvälineet.

Päästöt

Ajoneuvon päästöt ovat vaikea tarkastaa omatoimisesti ilman mittareita. Voit kuitenkin testata päästöt huoltamolla ennen katsastusta. Huonosti toimiva moottori kuluttaa yleisesti enemmän polttoainetta ja öljyä. Se taas aiheuttaa ylimääräisiä päästöjä. Tarkkaile pakokaasua silmämääräisesti. Valkoinen höyry voi olla merkki ylikuumenemisesta tai palotapahtuman ongelmista bensiini käyttöisissä ajoneuvoissa. Musta savu voi kertoa moottorin ongelmista dieselkäyttöisissä ajoneuvoissa. Sininen savu voi kertoa moottorin öljyn kulutuksesta tai palamisesta. Tarkasta nestemäärät ja lisää tarvittaessa. Moottoriöljy, ohjaustehostimen neste, tuulilasin pesuneste ja pyyhkijän sulat, jarruneste. Tarkasta määrät ja sulje korkit.

Lopuksi vielä varmistetaan, ettei mittaristossa pala ylimääräisiä häiriö- tai merkkivaloja. Nyt on aika lähteä tielle, ja katsastukseen on mukavaa mennä.

Varaa aika katsastukseen

DEKRA Katsastuksen asemat palvelevat eri puolilla Suomea

Hae asema

Lue lisää vinkkejä

Usein kysytyt kysymykset avuksi katsastukseen tulijalle

Lue lisää