Milloin auto pitää katsastaa? – Selkeät ohjeet

Milloin auto pitää katsastaa? Monelle suomalaiselle tämä on tuttu kysymys. Vastaus riippuu monesta asiasta, esimerkiksi auton iästä, ja milloin se on viimeksi katsastettu. Uusi auto katsastetaan ensimmäisen kerran neljän vuoden sisällä siitä, kun se on rekisteröity. Seuraavat katsastukset suoritetaan kahden vuoden välein, kunnes auto on 10-vuotias, jolloin siirrytään auton vuosittaiseen katsastukseen. Nykyään auton katsastusajankohta on joustava. Voit katsastaa autosi milloin tahansa, kunhan se tehdään ennen määräpäivää. Auton katsastusta ei kannata kuitenkaan suorittaa myöhässä, sillä käyttökielto tai jälkitarkastus voi yllättää. Tässä artikkelissa kerromme selkeästi, miten katsastusaika määräytyy, mistä voit tarkastaa sen, mitä tapahtuu jos katsastus on myöhässä ja miten vältät mahdolliset ongelmat. 

Mihin katsastuksen määräpäivä perustuu?

Kun puhutaan siitä, milloin auto pitää katsastaa, viitataan määräaikaiskatsastukseen, joka on pakollinen tarkastus melkein kaikille tieliikenteessä käytettäville ajoneuvoille. Se on laissa säädetty aikaraja, jonka ylittämisestä seuraa ajoneuvon siirtyminen käyttökieltoon. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ajoneuvoasi ei saa käyttää liikenteessä ennen kuin katsastus on läpäisty hyväksytysti. 

Mihin tämä päivämäärä perustuu? Katsastusajankohta määräytyy ensisijaisesti ajoneuvon ensirekisteröintipäivän mukaan. Se löytyy helposti joko rekisteröintitodistuksesta tai Traficomin sähköisestä palvelusta. Aikaisemmin katsastus piti suorittaa tietyn kuukauden aikana, mutta nykyään käytössä on rullaava järjestelmä: voit katsastaa auton milloin tahansa vuoden sisällä viimeisestä katsastuksesta, mutta viimeistään ennen määräpäivää. 

Tämä tarkoittaa, että katsastusajankohta on joustavampi. Voit suunnitella katsastuksen sopimaan paremmin omaan kalenteriin. Tärkeintä kuitenkin on, että auton katsastus ei ylitä määräpäivää. Määräpäivän ylittyessä, ajoneuvo siirtyy käyttökieltoon.

 

DEKRAn katsastaja tarkastaa auton alustaa hydraulisella nosturilla, käyttäen käsivalaisinta mahdollisten ongelmien havaitsemiseksi katsastuksen aikana.

 

Milloin ensimmäinen katsastus pitää tehdä?

Katsastus ei ole ajankohtainen asia, jos olet ostamassa uutta autoa. Ensimmäinen katsastusajankohta unohtuu helposti, sillä saat ajaa uudella autolla vuosia ennen kuin sinun pitää tuoda auto katsastukseen. 

Henkilöautot ja pakettiautot on katsastettava ensimmäisen kerran viimeistään neljäntenä vuotena ensirekisteröinnistä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos autosi on otettu käyttöön esimerkiksi kesäkuussa 2021, sinun tulee katsastaa se viimeistään kesäkuussa 2025. 

Voit kuitenkin katsastaa autosi aiemmin. Jos tuot autosi katsastukseen ennen määräaikaa, uusi katsastusväli lasketaan siitä päivästä, kun olet katsastanut autosi. Täten voit siirtää katsastusajankohdan haluamaasi vuodenaikaan, esimerkiksi kevääseen, välttääksesi kesäajan ruuhkat tai talven pakkaset.

Vaikka auto on uusi, se ei tarkoita, ettei siitä voi löytyä vikoja. Myös uusi auto voidaan hylätä, esimerkiksi jos renkaat ovat liian kuluneet tai valot ovat epäkunnossa. Lue vinkkimme katsastusta varten valmistautumiseen.

Katsastusvälit ajoneuvon iän mukaan

Ensimmäisen katsastuksen jälkeen auton katsastus tapahtuu useammin. Katsastusväli perustuu ajoneuvon ikään seuraavasti. 

Alle 10-vuotta vanhat autot:

Ensimmäinen katsastus tapahtuu neljän vuoden sisällä uuden auton rekisteröintipäivästä. Tämän jälkeen auto pitää katsastaa kahden vuoden välein, kunnes auto on 10 vuotta vanha. Jos ensimmäinen katsastus suoritetaan auton ollessa 4 vuotta vanha, seuraavat katsastukset ovat auton ollessa 6, 8, ja 10 vuotta vanha. 

Yli 10-vuotta vanhat autot:

Kun auto on 10-vuotias, katsastus suoritetaan vuosittain. Vanhemmissa autoissa on todennäköisemmin korjattavaa, joka voi johtaa hylkäykseen, joten tähän kannattaa varautua. 

Esimerkiksi: 

  • Rekisteröintipäivä: 1.7.2019 
  • Ensimmäinen katsastus: viimeistään 1.7.2013 
  • Toinen katsastus: viimeistään 1.7.2025
  • Kolmas katsastus: viimeistään 1.7.2027
  • Neljännestä katsastuksesta (2029) eteenpäin vuosittain, koska auto on silloin 10 vuotta vanha. 

Nämä säännöt koskevat tavanomaisia henkilö- ja pakettiautoja. Muilla ajoneuvotyypeillä – kuten museoautoilla, raskaan liikenteen ajoneuvoilla tai perävaunuilla – katsastusvälit voivat poiketa merkittävästi. 

Miten tarkistat oman katsastusajankohdan?

“Milloinkohan autoni pitäisi katsastaa?” Moni alkaa miettiä tätä vasta, kun katsastuksen ajankohta lähenee tai kun postilaatikosta löytyy katsastuskutsu. Onneksi oman auton katsastusajan tarkistaminen on helppoa.

Traficomin sähköinen palvelu

Yksi helpoimmista tavoista on käyttää Traficomin Oma asiointi -palvelua. Kirjaudut sisään ja saat näkyviin ajoneuvon tekniset tiedot, rekisteröintipäivän sekä viimeisimmän katsastuksen ja seuraavan määräpäivän.

Rekisteröintitodistus

Auton rekisteröintitodistuksesta (paperinen tai sähköinen) löytyy myös tieto viimeisimmästä katsastuksesta sekä seuraavasta määräpäivästä. Jos sinulla on sähköinen rekisteröintitodistus, löydät sen Traficomin Oma asiointi -palvelusta.

Katsastustodistus

Katsastusasemalta saamassasi katsastustodistuksessa on merkitty seuraava määräaikaiskatsastuksen viimeinen mahdollinen päivämäärä. Jos olet katsastanut auton esimerkiksi 10.3.2023, seuraava määräpäivä voi olla 10.3.2024 tai 10.3.2025 riippuen ajoneuvon iästä.

Postilaatikkoon ilmestyy DEKRAn katsastuskutsu

Kun katsastusaikasi lähestyy, postilaatikkoosi saattaa tipahtaa katsastuskutsu. Postia kannattaa siis pitää silmällä. 

Mitä tapahtuu, jos katsastus on myöhässä?

Jos et katsasta autoasi määräaikaan mennessä, seurauksena on ajoneuvon siirtyminen käyttökieltoon. Tämä tarkoittaa, ettet saa ajaa sillä liikenteessä ennen hyväksyttyä katsastusta. 

Käyttökielto – mitä se tarkoittaa?

Käyttökielto astuu voimaan automaattisesti, jos katsastusta ei ole suoritettu ennen määräajan umpeutumista. Jos ajat ajoneuvolla, joka on käyttökiellossa, voit saada sakot. 

Käyttökielto ei kuitenkaan tarkoita, että et voisi enää ikinä ajaa ajoneuvolla. Voit edelleen viedä auton katsastukseen, mutta saat ajaa vain suoraan katsastusasemalle, ilman ylimääräisiä pysähdyksiä. 

Hylkäys ja jälkitarkastus

Jos auto hylätään katsastuksessa, saat määräajan korjata viat. Tämä ei vielä aiheuta käyttökiellon kaltaisia seuraamuksia, kunhan jälkitarkastus tehdään määräajan sisällä. Jos et tuo autoasi jälkitarkastukseen määräaikaan mennessä, joudut aloittamaan koko katsastusprosessin alusta. 

Vakuutukset ja vastuu

Jos joudut onnettomuuteen käyttökiellossa olevalla ajoneuvolla, vakuutusyhtiö voi evätä korvauksia. Lisäksi onnettomuuden vastuu voi kohdistua suoraan kuljettajaan. Katsastuksen unohtaminen voi siis pahimmillaan tulla kalliiksi, tai aiheuttaa oikeudellisia seuraamuksia. 

Vinkit: näin muistat katsastuksen joka kerta

Katsastuksen määräpäivää ei tarvitse muistaa ulkoa. Kunhan muistat sen riittävän ajoissa. Alla on muutama vinkki, joiden avulla muistat joka kerta milloin katsastuksen aika lähestyy.

Tallenna määräpäivä kalenteriin heti

Heti kun olet katsastanut autosi, merkkaa uusi päivämäärä ylös puhelimesi kalenteriin. Voit myös lisätä muistutukseen hälytyksen viikkoa tai kahta ennen määräpäivää.

Hyödynnä muistutukset

Sinulle saattaa tulla katsastuskutsu joko postilaatikkoon, sähköisesti tekstiviestillä, tai molemmat. Nämä kannattaa huomioida, jotta auton katsastus hoituu määräajan sisällä. 

Ole ajoissa liikenteessä

Sinun ei tarvitse odottaa määräpäivää. Jos olet lähdössä lomamatkalle tai haluat välttää pahimmat ruuhka-ajat, voit tuoda autosi katsastukseen jopa kuukausia etukäteen. Seuraava katsastusaika määräytyy aina siitä päivästä eteenpäin.

Käy auton läpi ennen katsastusta

Tarkista renkaiden kulutuspinta, valot, jarrut ja rekisterikilven valaistus – nämä ovat yleisimmät hylkäyssyyt. Lue, miten voit valmistautua katsastukseen.

Tarkasta määräpäivä

Jos et muista katsastuksen määräaikaa, voit aina tarkistaa sen Traficomin sivuilta.

Katsastuksen ei tarvitse olla stressaavaa. Näillä vinkeillä et unohda enää katsastusta, ja saat sen suoritettua ajoissa joka kerta. 

Näin varmistat, että auto tulee katsastettua ajoissa

Moni suomalainen miettii vuosittain, milloin auto pitää katsastaa – eikä ihme. Katsastuskäytännöt ovat muuttuneet rullaaviksi, ja tarkka määräaika ei ole enää yhtä helposti muistettavissa kuin ennen. Silti seurausten vakavuus tekee asiasta tärkeän: myöhästymisestä voi seurata käyttökiellon lisäksi myös sakkoja ja vakuutusongelmia. 

Jos seuraat tämän artikkelin ohjeita, sinun ei tarvitse enää koskaan miettiä “Millkoinkohan autoni pitää katsastaa?” Katsastus on muuttunut vuosien aikana helpommaksi, mutta katsastuksen unohtumisesta johtuvat seuraukset kannattaa silti ottaa vakavissaan. Mutta onneksi et tule sitä enää unohtamaan!

Artikkelissa kävimme läpi selkeästi, miten katsastusaika määräytyy: 

  • Ensimmäinen katsastus tehdään neljäntenä vuonna ensirekisteröinnistä. Alle 10-vuotiaat autot katsastetaan kahden vuoden välein. 
  • Yli 10-vuotiaat autot katsastetaan vuosittain. 
  • Määräaika on rullaava, joten voit katsastaa autosi milloin tahansa ennen määräaikaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voit suunnitella katsastuksen omien aikataulujesi mukaan, kunhan et ylitä määräpäivää. Oman määräpäivän tarkistaminen onnistuu helposti Traficomin Oma asiointi -palvelusta, rekisteröintitodistuksesta tai edellisestä katsastustodistuksesta. 

Jos katsastus myöhästyy, ajoneuvo siirtyy käyttökieltoon ja sillä ei saa ajaa liikenteessä ennen hyväksyttyä katsastusta. Liikennekiellossa olevalla autolla ajaminen voi johtaa sakkoihin tai jopa vakaviin seuraamuksiin onnettomuudessa. 

Siksi suosittelemme: 

  • Kalenterimuistutusten käyttöä 
  • Sähköisen muistutuspalvelun tilaamista 
  • Katsastuksen suunnittelemista hyvissä ajoin 

Varaa katsastusaika jo tänään

Älä jätä katsastusta viimeiseen mahdolliseen hetkeen. Varaa katsastusaika DEKRA asemalle helposti netissä. Tai voit ajaa asemallemme ilman ajanvarausta. 

Varaa aika lähimmälle katsastusasemalle

Ajankohtaista

Milloin auto pitää katsastsaa?

Milloin auto pitää katsastaa? Tarkista katsastuksen määräpäivä ja varmista että katsastus tehdään ajallaan.

Miksi DEKRA perustettiin?

Yhtä tärkeää kuin 100 vuotta sitten: ajoneuvojen katsastus on olennainen osa liikenneturvallisuutta

Juhannuksen aukioloajat

Poikkeusaukioloajat juhannuksena 20. kesäkuuta. Varmista turvallinen ja viihtyisä juhannus DEKRAn turvallisen juhannuksen ohjeilla.